Szeretetet nem vásárolhatsz, de kézzel készített csodát igen. Az pedig majdnem ugyanaz.

Kérdése van? Hívjon minket! +36203331647

Blog

Mi is az az amigurumi

2023.07.20 10:05
Mi is az az amigurumi

Biztosan hallottál már az amigurumiról, vagy láttad az imádnivaló horgolt kitömött játékokat, amelyekről a mesterség ismert, de soha nem tudtad a nevét vagy a mögöttük álló történelmet. Japánban, ahonnan a kézműves technikát eredeztetik, az "amigurumi" szó szerint horgolt kitömött játékot jelent.

Az amigurumi eredete
Míg az amigurumi ma japán mesterségnek számít, egyesek úgy vélik, hogy valójában Kínából származik, mivel vannak feljegyzések arról, hogy kis játékokat horgoltak az egyik legkorábbi uralkodó dinasztia idején. Csak a 17. század elején kezdték használni a technikát Japánban a hollandokkal folytatott kereskedelem eredményeként, akik bevezették a japánokat a kötés mesterségébe.

A kötési technika tovább fejlődött Japánban, és a szamurájok kezdték használni ruházati cikkek és díszítések kialakítására. A 20. században kezdtek megjelenni az első horgolt plüssállat minták, amelyeket ma amiguruminak tartanak.

Az 1970-es évektől az amigurumi a kawaii kultúra és stílus kulcsfontosságú részévé vált. A rendkívül népszerű kawaii kultúra minden "aranyos, cuki" dolgot felölel, a miniatűr játékoktól a kedves, színes rajzfilmfigurákig.

Amigurumi, mint horgolási módszer
Ennek a horgolási módszernek a koncepcióját nem túl nehéz megragadni, és elég egyszerű a kezdő kézművesek számára. Az amigurumiban az a nagyszerű, hogy nincs szükség rengeteg drága kellékre. A kezdéshez csak horgolótűre, fonalra, ollóra, cérnára és töltelékre van szükség.
A legtöbb figura egyetlen öltéssel, rövidpálcákkal készül. Meg kell tanulni még szaporítani és fogyasztani a szemeket, de egyéb öltésekre, extra trükkökre nincs igazán szükség.
Számtalan ingyenes minta és oktatóanyag található az interneten, amelyeket megnézhetsz, csatorna, amit követhetsz, hogy egyszerűvé és szórakoztatóvá tegyék az első lépéseket.
Videónkban megtaláljátok, mire lesz szükségetek az első amigurumihoz:
What do you need to crochet amigurumi - Amigurumi Tutorial

Tippek és trükkök
Bűvös kör - Varázskör
A varázskörként ismert horgolástechnika, a legegyszerűbb módja annak, hogy elkezdjünk egy gömböt. Ez azt jelenti, hogy nem képződik lyuk a kör közepén, mert a kezdő kör szorosabbra húzható, zárható. Ha valaki számára nehéz, az elején pár láncszemmel és abba visszaöltve is elkezdhető a kerek forma.
YouTube csatornánkon háromféle módon is megmutatjuk, hogyan készíthettek varázskört:
Slip Knots - 3 methods- Crochet Tutorial

Jelölők és sor számláló
Használj jelölőt a sor végén vagy elején, hogy megkönnyítsd a minta követését. Kis nyomkodható sor számlálót bármelyik hobbi boltban tudsz vásárolni, illetve már rengeteg applikáció is létezik, aminek a segítségével a telefonodon jelölheted, melyik sornál tartasz.

Horgolótűk
Fontos a jól megválasztott horgolótű méret, és hogy ismerjük, mennyire szorosan, lazán horgolunk. Amigurumi esetében a túl szoros horgolásnál nem látszik szépen a horgolás mintája, míg, ha túl lazán horgolunk, a tömés átlátszik, kilóghat a játékból.
Általában a fonal cimkéjén ajánlott tűk alsó értékét vagy fél számmal még annál is kisebb tűvel érdemes amigurumit horgolni.

Fonal
Az amigurumi készítéséhez a legjobb fonaltípus a pamutfonal, amely tiszta, szép mintát eredményez, vagy az akril fonal, amely puhább és viszonylag olcsóbb is, mint a pamutfonal. Ha nagyon pici babák számára készítünk játékot, 100%-ban fésült és mercerizált pamutot érdemes használni, mert nem bolyhosodik a sok mosást követően sem.

Ne töltsd túl a horgolt játékot!
Elszakadhat a varrás, amivel egymáshoz illesztetted a testrészeket, és a játék nem lesz puha, formázható.

Az általunk készített figurákból az alábbi linken tudsz válogatni:
Amigurumi, horgolt játszótársak

Felhasznált irodalom: https://www.thesprucecrafts.com/what-is-amigurumi-5217999